Artykuły:

Co źle wpływa na wątrobę

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów ciała. Podczas gdy wielu z nas dba o zdrowie innych organów, o nią w większości się nie martwimy. Dzieje się tak dlatego, że znosi nawet duże obciążenia, a objawy chorobowe daje, kiedy jest już uszkodzona. Tymczasem codziennie pracujemy na to, by jej zaszkodzić i często nie jesteśmy tego świadomi.



Za dużo słodkiego


Cukier jest szkodliwy dla naszej wątroby. Znajduje się on w bardzo wielu produktach żywnościowych. Jednak bardziej popularnym trendem staje się dodawanie do żywności syropu glukozowo fruktozowego. Jest to substancja tańsza i słodsza od cukru, dlatego chętnie stosowana przez producentów. Syrop jest groźny dla trzustki oraz wątroby. Trzustka nie produkuje insuliny, ponieważ fruktoza nie trafia do krwi po spożyciu, ale trafia do wątroby, która nie jest w stanie jej przekształcić. W rezultacie odkłada się w postaci tłuszczu. Stłuszczeniu ulega wątroba i inne ważne organy. Spożywanie dużych ilości syropu przyczynia się do rozwoju groźnej otyłości brzusznej, która jest przyczyną zgonów wielu mężczyzn, a także powoduje wzrost zachorowalności na cukrzycę. Stłuszczenie narządów wewnętrznych jest śmiertelnie niebezpieczne, o wiele groźniejsze niż gromadzenie się tłuszczu na zewnątrz ciała. Zaburza pracę organów, co w rezultacie może je nawet wyłączyć i doprowadzić do zgonu. Nawet relatywnie szczupłe osoby nie są wolne od zagrożenia, jeśli mają stłuszczone narządy.



Nadmierna ilość tłuszczu


Spożywanie nadmiernej ilości tłuszczu to kolejny problem, z jakim boryka się wątroba. To właśnie wątroba trawi tłuszcze i dlatego nadmiar tłustych potraw powoduje dyskomfort, kłucie, bóle, gazy. To znak, że organ ten nie radzi sobie poprawnie z nadmiarem tłustych potraw. Rozwiązaniem jest ich ograniczenie, ale nie trzeba ich całkowicie wyrzucać z diety. Przede wszystkim dla wątroby ważne są zdrowe tłuszcze nienasycone omega 3. Znajdziemy je w nasionach, orzechach, olejach tłoczonych na zimno, a także w rybach.



Zbyt rygorystyczna dieta


Wątroba ma za zadanie rozkładać, oczyszczać a także pełnić rolę magazynu składników odżywczych w czasie głodu dla organizmu. Jeśli gwałtownie utniemy ilość spożywanych kalorii, to wątroba zacznie wykorzystywać zapasy, będzie musiała je przerobić. W wyniku tego dochodzi do groźnego dla zdrowia stłuszczenia wątroby. Wątrobie nie służy zbyt rygorystyczna dieta, ale również tak zwany efekt jojo, czyli najpierw okresy głodu, a potem nadmiernego obżarstwa. Skacząca waga jest mocnym obciążeniem dla wątroby.



Alkohol oraz leki


Często bywa tak, że beztrosko przyjmujemy wiele lekarstw, a jednocześnie pijemy alkohol. To mocno obciąża wątrobę, a nawet bywa śmiertelnie niebezpieczne. Zażywanie leków przeciwbólowych, czy leków mających za zadanie zwalczyć objawy grypy i przeziębienia, jakie są dostępne bez recepty, a następnie popijanie ich alkoholem, jest śmiertelnie niebezpieczne. Powoduje ciężkie, nieodwracalne uszkodzenia wątroby, jakie mogą zakończyć się zgonem. Już samo beztroskie zażywanie leków przeciwbólowych oraz zbyt wielu suplementów diety nie jest niczym pozytywnym dla wątroby. Jest ona stale obciążona, a w dodatku często musi radzić sobie również z kiepskim jedzeniem, jakim jest nadmiernie bombardowana. Wiele leków, które są przepisane z polecenia lekarza bardzo źle wpływa na wątrobę. Jednocześnie istnieją zdrowsze alternatywy dla nich. Dlatego przed wykupieniem recepty dobrze jest zastanowić się, czy po prostu zmiana w żywieniu nie poprawi naszego zdrowia w większym stopniu niż zażywanie tabletek.



Grzyby i alkohol


Sam alkohol oczywiście przyczynia się do degradacji komórek wątrobowych, ale tym bardziej w połączeniu z niektórymi potrawami, na przykład z grzybami. Są one same w sobie ciężko strawne, a połączone z alkoholem szczególnie obciążają układ trawienny oraz samą wątrobę. Niektóre połączenia grzybów i alkoholu są śmiertelnie niebezpieczne. Tak jest w przypadku grzyba czernidłaka pospolitego. Nie jest to na szczęście grzyb popularny na naszych stołach, czy często zbierany. Warto wiedzieć, że w połączeniu z alkoholem doprowadza często do zgonu. Dlatego osoby, które nie mają doświadczenia w zbieraniu grzybów, nie powinny ich w ogóle zbierać, ani spożywać z alkoholem.



Czy zażywanie tabletek na wątrobę zażegna problem?


W telewizji widzimy reklamy środków wspomagających działanie wątroby. Sugerują one, że nie trzeba ograniczać się w jedzeniu, piciu i przyjmowaniu leków, a jedynie łykać te środki. Dzięki temu wszystko będzie dobrze i wątroba odbuduje się, będzie chroniona. Niestety nie jest to prawda. Tylko dobrze dobrana dieta i rezygnacja z używek jest w stanie pomóc wątrobie oraz utrzymać ją w dobrym stanie przez całe życie. Żadne suplementy nie są w stanie tego dokonać, szczególnie w formie tabletek, które same w sobie zawierają wiele substancji dodatkowo obciążających ten organ. Jeśli chcemy wspomóc wątrobę to oprócz lekkiej diety powinniśmy stosować zioła, na przykład ostropest plamisty, jednak w formie herbatki z suszu, a nie tabletek.