Przyprawy

Autor testu: kasiakasiak

Sprawdź swoją wiedzę na temat z przypraw!


1.    Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:

wynik




Komentarze (1)

JennyKatowice 2012-07-21 13:29:29

Bardzo dobrze znasz przyprawy świata!!! Gratulacje!!!

Zaloguj się aby dodawać komentarze



Inne testy


jak powiedzieć

jak mu powiedzieć że z nim zrywam?

Czy jest ci potrzebny portal ,,dojrzewamy.pl"?

Co sądzisz o tym portalu, jest dla ciebie neutralny, a może nie potrafisz bez niego życ lub nie masz co tracić tutaj czasu.

Czy często się boisz?

Sprawdź jak często trzesiesz sie ze strachu a może nie wiesz nawet co to znaczy strach.

Rock i metal, czyli pozytywne granie

Piszę tytuł piosenki, a wy odgadujecie który zespół posiada to w repertuarze. Replay, odrodzenie; bo tamtym razem nie przepuścili mojej twórczości. <pff>

O mnie :D

no po prostu, test o mnie :D ZAPRASZAM

Czy słuchasz głosu swego serca?

Czym kierujesz się w życiu? Głosem rozsądku czy intuicją? A więc, Rozważna czy Romantyczna?

Co wiesz o historii?

Sprawdź swoją wiedzę:) Powodzenia:D

Czy wiesz, jak odpowiednio dbac o paznokcie?

test pokaże, czy dbasz o swoje paznokcie i czy wiesz, jakich rzeczy nie powinno sie z nimi robic..

Jak dobrze znasz Roberta Pattinsona?

Wiesz coś o nim? Zaraz sprawdzisz wiedzę o Robercie!

wiedza na temat dzikich zwierząt

masz dużą wiedzę na temat zwierząt sprawdź jaką

Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!
1. Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:
- kardamon
- kozieradka
2. Jasnożółty proszek z kłącza azjatyckiej rośliny. Dodaje się ją do curry (potrawy i mieszanki przypraw) oraz do pikli:
- anyż gwiazdkowaty
- kurkuma
3. Rośnie dziko ale jest też uprawiana w rejonie śródziemnomorskim.Jej wyrazistych w smaku liści uż:ywa się do sałatek, nasiona zaś do marynat do mięs i oczywiście do produkcji musztardy:
- gorczyca
- pieprz
4. Aromatyczna,suszona kora drzewa pochodzącego z Sri Lanki (daw. Cejlon).Używa się jej do wypieków oraz deserów, a także do przyprawia orientalnych potraw z ryżu,mięs i ryb:
- cynamon
- kurkuma
5. Żółcień bylina z rodziny imbirowatych, a właściwie korzennik lekarski-jagoda z drzewa rosnącego niegdyś na Karaibach.Dodaje się je w całości lub mielone do zup,mięs i marynat:
- liść laurowy
- ziele angielskie
6. Przyprawa pochodząca z Indii ,popularna i szczodrze dodawana do naszych dań.Czarny to owoc suszony na Słońcu.Gdy usunie się z nich zewnętrzną okrywę , uzyskuje się łagodniejszy-biały.Z kolei dzięki konserwacji świeżych owoców w słonej lub octowej zalewie
- pieprz
- chili
7. Intensywnie pachnąca przyprawa z Azji, wzbogaca smak pasztetów,sosów,dań duszonych i pierników:
- gałka muszkatułowa
- pieprz brązowy
8. Nazywany jest badianem i jest nasionkiem drzewa pochodzącego z Chin.W kuchni orientalnej używany jest do mięs,sałatek,mieszanek przyprawowych,u nas sprawdza się jako dodatek do deserów i marynat:
- anyż gwiazdkowaty
- szafranka
9. Małe piekielnie ostre papryczki z Ameryki Południowej. Sproszkowane strączki dodaje się do sosów,dipów,mięs i ryb:
- pieprz zielony
- Chili