Przyprawy

Autor testu: kasiakasiak

Sprawdź swoją wiedzę na temat z przypraw!


1.    Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:

wynik




Komentarze (1)

JennyKatowice 2012-07-21 13:29:29

Bardzo dobrze znasz przyprawy świata!!! Gratulacje!!!

Zaloguj się aby dodawać komentarze



Inne testy


Czy jesteś zakupoholikiem?

Idą święta i zbliża się moment kupowania prezentów. No właśnie! Rozwiąż test i sprawdź czy jesteś zakupoholikiem !!

Robisz dobre wrażenie?

Jesteś osobą, która robi dobre wrażanie? Sprawdź!

Atramentowa trylogia - Quizz

Test sprawdzający wiedzę czytelników tej oto trylogii x)

Będziesz mieć nadwage ?

Sprawdź czy w przyszłości nie przytyjesz ? A może popadniesz w anoreksje ? Dowiedź się !

Co w tobie drzemi: wampir czy wilkołak ?

przyznaj się lepiej sam przed soba - nie jestes taki jak inni. Wokół ciebie dzieja sie dziwne rzeczy. Sprawdź co w tobie siedzi?!

Jak dobrze znasz serial Prosto w Serce?

Przekonaj się ile wiesz o tym serialu ;p

Jaki kolor do ciebie pasuje???

Okaże się czy na pewno twój ulubiony kolor jest ci pisany... ;D życzę powodzenia ;P

"Bajm" - znasz piosenki tego zespołu?

Sprawdź czy dobrze znasz piosenki zespołu "Bajm"

Pierwsza miłość

Na ile znasz serial Pierwsza Miłość?

Jaki pies do ciebie pasuje?

Dowiedz się jaki pies najbardziej do ciebie pasuje

Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!
1. Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:
- kardamon
- kozieradka
2. Jasnożółty proszek z kłącza azjatyckiej rośliny. Dodaje się ją do curry (potrawy i mieszanki przypraw) oraz do pikli:
- anyż gwiazdkowaty
- kurkuma
3. Rośnie dziko ale jest też uprawiana w rejonie śródziemnomorskim.Jej wyrazistych w smaku liści uż:ywa się do sałatek, nasiona zaś do marynat do mięs i oczywiście do produkcji musztardy:
- gorczyca
- pieprz
4. Aromatyczna,suszona kora drzewa pochodzącego z Sri Lanki (daw. Cejlon).Używa się jej do wypieków oraz deserów, a także do przyprawia orientalnych potraw z ryżu,mięs i ryb:
- cynamon
- kurkuma
5. Żółcień bylina z rodziny imbirowatych, a właściwie korzennik lekarski-jagoda z drzewa rosnącego niegdyś na Karaibach.Dodaje się je w całości lub mielone do zup,mięs i marynat:
- liść laurowy
- ziele angielskie
6. Przyprawa pochodząca z Indii ,popularna i szczodrze dodawana do naszych dań.Czarny to owoc suszony na Słońcu.Gdy usunie się z nich zewnętrzną okrywę , uzyskuje się łagodniejszy-biały.Z kolei dzięki konserwacji świeżych owoców w słonej lub octowej zalewie
- pieprz
- chili
7. Intensywnie pachnąca przyprawa z Azji, wzbogaca smak pasztetów,sosów,dań duszonych i pierników:
- gałka muszkatułowa
- pieprz brązowy
8. Nazywany jest badianem i jest nasionkiem drzewa pochodzącego z Chin.W kuchni orientalnej używany jest do mięs,sałatek,mieszanek przyprawowych,u nas sprawdza się jako dodatek do deserów i marynat:
- anyż gwiazdkowaty
- szafranka
9. Małe piekielnie ostre papryczki z Ameryki Południowej. Sproszkowane strączki dodaje się do sosów,dipów,mięs i ryb:
- pieprz zielony
- Chili