Zaloguj się✗ Zamknij
Mleko migdałowe – dlaczego warto spożywać ten napój?
Napój migdałowy, określany potocznie również jako mleko, to świetny zamiennik dla nabiału, który posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W poniższym artykule wyjaśniamy, dlaczego warto wprowadzić mleko z migdałów do swojej codziennej diety.
Dziś coraz więcej osób z różnych powodów rezygnuje z picia mleka krowiego i wybiera napoje roślinne. Mleko roślinne może być wykonane z różnych produktów. Konsumenci najczęściej decydują się na mleko sojowe, ponieważ jego smak jest najbardziej zbliżony do klasycznego mleka. Popularnym wyborem są również: mleko owsiane, mleko migdałowe, mleko kokosowe czy mleko ryżowe. W sklepach można znaleźć także mieszanki powyższych napojów, np. napoje owsiano-sojowe itp. Warto zaznaczyć, że tego rodzaju artykuł spożywczy posiada wiele niezwykle cennych prozdrowotnych właściwości i stanowi znakomity zamiennik dla nabiału (pod warunkiem, że nie występuje alergia na składniki znajdujące się w danym mleku).
Napój migdałowy cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o swoje zdrowie i lubiących słodki smak. Jest on produkowany z migdałów oraz wody i innych składników (witamin, czasami również z cukru itd.). Co ciekawe, w niektórych miastach we Włoszech stanowi ulubiony dodatek miejscowych do kawy. Niegdyś robiono nawet z niego takie produkty, jak masło. Mleko z migdałów można fermentować, dlatego można z niego uzyskać kefiry czy jogurty, które z pewnością docenią osoby na diecie wegańskiej.
Jakie składniki odżywcze można znaleźć w mleku migdałowym? Produkt ten jest bogaty w białko, które to jest niezbędne organizmowi do rozwijania się oraz zachowania zdrowia. Migdały są również bogate w fosfor, a także żelazo i wapń. Zawierają także tłuszcz, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają cholesterol we krwi. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele marek, które oferują tego rodzaju produkty. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na skład poszczególnych napojów i wybrać takie, które nie zawierają szkodliwych substancji, takich jak na przykład cukier. Najlepiej wybrać produkt, którego wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Mleko migdałowe to niskokaloryczny produkt. Można więc spożywać je, nie martwiąc się, że przyczyni się do wzrostu wagi. Jedna szklanka, czyli około 250 ml, takiego napoju zawiera od 30 do 50 kalorii. Dla porównania szklanka klasycznego mleka krowiego posiada aż 150 kalorii, zaś jego niskotłuszczowa wersja zawiera 83 kalorie. Napój ten ma również niewielką zawartość cukru (w odróżnieniu od mleka ryżowego) i węglowodanów. Ponadto posiada w swoim składzie cenny błonnik.
Mleko z migdałów nie posiada cukru mlecznego, czyli laktozy. Dziś niestety sporo osób boryka się z nietolerancją tej substancji. Według statystyk, problem ten może dotyczyć nawet ¾ osób na ziemi. Migdałowy napój nie posiada tego cukru, dlatego jest bezpieczny dla osób z alergią.
Napój z migdałów ma wiele zastosowań. Można go używać po prostu jak krowie mleko i dodawać do kawy, herbaty czy kakao. Co ważne, bez problemu można mleko to poddać obróbce cieplnej i dodawać do deserów, ciast czy naleśników. Warto wybierać produkt wzbogacony o witaminę D i E oraz wapń, dzięki czemu, mimo np. nietolerancji laktozy, dostarczy się te ważne składniki swojemu organizmowi.
Dlaczego warto sięgnąć po napój roślinny?
Dziś coraz więcej osób z różnych powodów rezygnuje z picia mleka krowiego i wybiera napoje roślinne. Mleko roślinne może być wykonane z różnych produktów. Konsumenci najczęściej decydują się na mleko sojowe, ponieważ jego smak jest najbardziej zbliżony do klasycznego mleka. Popularnym wyborem są również: mleko owsiane, mleko migdałowe, mleko kokosowe czy mleko ryżowe. W sklepach można znaleźć także mieszanki powyższych napojów, np. napoje owsiano-sojowe itp. Warto zaznaczyć, że tego rodzaju artykuł spożywczy posiada wiele niezwykle cennych prozdrowotnych właściwości i stanowi znakomity zamiennik dla nabiału (pod warunkiem, że nie występuje alergia na składniki znajdujące się w danym mleku).
Mleko z migdałów – garść informacji
Napój migdałowy cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o swoje zdrowie i lubiących słodki smak. Jest on produkowany z migdałów oraz wody i innych składników (witamin, czasami również z cukru itd.). Co ciekawe, w niektórych miastach we Włoszech stanowi ulubiony dodatek miejscowych do kawy. Niegdyś robiono nawet z niego takie produkty, jak masło. Mleko z migdałów można fermentować, dlatego można z niego uzyskać kefiry czy jogurty, które z pewnością docenią osoby na diecie wegańskiej.
Wartości odżywcze w napoju migdałowym
Jakie składniki odżywcze można znaleźć w mleku migdałowym? Produkt ten jest bogaty w białko, które to jest niezbędne organizmowi do rozwijania się oraz zachowania zdrowia. Migdały są również bogate w fosfor, a także żelazo i wapń. Zawierają także tłuszcz, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają cholesterol we krwi. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele marek, które oferują tego rodzaju produkty. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na skład poszczególnych napojów i wybrać takie, które nie zawierają szkodliwych substancji, takich jak na przykład cukier. Najlepiej wybrać produkt, którego wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Ile kalorii znajduje się w mleku migdałowym?
Mleko migdałowe to niskokaloryczny produkt. Można więc spożywać je, nie martwiąc się, że przyczyni się do wzrostu wagi. Jedna szklanka, czyli około 250 ml, takiego napoju zawiera od 30 do 50 kalorii. Dla porównania szklanka klasycznego mleka krowiego posiada aż 150 kalorii, zaś jego niskotłuszczowa wersja zawiera 83 kalorie. Napój ten ma również niewielką zawartość cukru (w odróżnieniu od mleka ryżowego) i węglowodanów. Ponadto posiada w swoim składzie cenny błonnik.
Czy w mleku migdałowym jest laktoza?
Mleko z migdałów nie posiada cukru mlecznego, czyli laktozy. Dziś niestety sporo osób boryka się z nietolerancją tej substancji. Według statystyk, problem ten może dotyczyć nawet ¾ osób na ziemi. Migdałowy napój nie posiada tego cukru, dlatego jest bezpieczny dla osób z alergią.
Zastosowanie mleka z migdałów
Napój z migdałów ma wiele zastosowań. Można go używać po prostu jak krowie mleko i dodawać do kawy, herbaty czy kakao. Co ważne, bez problemu można mleko to poddać obróbce cieplnej i dodawać do deserów, ciast czy naleśników. Warto wybierać produkt wzbogacony o witaminę D i E oraz wapń, dzięki czemu, mimo np. nietolerancji laktozy, dostarczy się te ważne składniki swojemu organizmowi.
Autor: bedykcp