Co myślicie na temat technikum gastronomicznego ?

Jest sens iść na ten właśnie kierunek ?

Tematy: szkoła
Odpowiedź

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

daris95 4 miesiące temu

Ja mam podobny skończony kierunek, ale Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Po tej szkole mogę iść za dietetyka (wiadomo jeszcze dokształcić się np. studia) kucharz i kelner. Miałam praktyki zawodowe, m.in na Cyprze, pracowałam w hotelu jako kelnerka i certyfikat mam, już doświadczenie. W technikum są praktyki, więc jakieś doświadczenie będzie. Możesz znaleźć w gastronomii, a nawet na wakacje iść gdzieś do pracy do restauracji, czy do kawiarni. Albo nawet dorabiać się np. na weselach i kelnerować. Gastronomia super. Nie wiem co masz pod tym kierunkiem jak kucharz też fajnie, potem dostać się do pracy. Nie powiem w gastronomii ciężka jest to praca non stop na nogach, ale korzystny zawód ;)

Odpowiedz na ten komentarz

ODPOWIEDZI (5)

chwilę temu

Ladyhawke 4 miesiące temu

Zależy jak dla kogo. Ja uważam, że jest delikatnie bez sensu takie technikum. Nie mówię, że jest niepotrzebne, bo tak nie jest, ale sama osobiście do niego bym nie poszła. Uważam, że gotować nauczyć się może każdy i to nawet lepiej niż w takich technikach, wystarczy tylko włożyć w gotowanie trochę serca i staranności.
Aby być kelnerką nie trzeba być po tym technikum. W pizzerach zatrudniają często gęsto osoby, które nie są po tym technikum na stanowisko kelnerki, wystarczy tylko wykazać się dobrymi cechami charakteru i chęcią nauki. Ponadto uważam, że bycie kelnerem/kelnerką jest dobre na początku, aby sobie dorobić np. na studiach, ale na dłuższą metę zdecydowanie nie.
Praktyki w gastronomii samemu można już sobie załatwić i to nawet bez tego technikum. Chyba mając do wyboru technikum gastronomiczne, a zasadniczą szkołę zawodową o kierunku kucharz, wybrałabym tą drugą opcję. Uważam, że po zawodówce więcej można się nauczyć rzeczy potrzebnym do zawodu kucharza, niż w technikum. Wiele osób znam, które mówią, że prędzej zatrudniliby do kuchni osobę właśnie po takiej zawodówce niż po technikum, bo w technikum samych podstaw się uczysz zawodu, praktyki są w małym wymiarze godzinowym, a więcej tam czasu poświęca się na przygotowanie do matury, czyli kompletne przeciwieństwo zawodówki, gdzie na zawód jest nacisk. Piszę o tym, gdyż mam dobre źródło -> moja ciocia jest główną kucharką w jednej z restauracji i to dobrze prosperującej, więc piszę to co wiem od niej.

Ale to tylko moje zdanie. Jeżeli chcesz iść do tego technikum to idź. Nie patrz na to co inni mówią, bo opinie osób postronnych nie powinny decydować za Ciebie o Twoim wyborze. :)

Odpowiedz na ten komentarz

TeaGreen 4 miesiące temu

+6
asphyxia
-6

Wszystko zależy od poziomu szkoły, o której myślisz. Jeśli to technikum trzyma wysoki poziom, dobrze przygotowuje do matury [którą mimo wszystko warto mieć], a w dodatku porządnie kształci w zawodzie - warto.
W naszej dziurze zabitej dechami gastronomia ma taki poziom, że przez 1,5 roku uczyli się zamieniać ułamki z dziesiętnych na zwykłe, a to chyba samo za siebie mówi, czy ktoś ambitny powinien wybrać taki kierunek.
Jeśli wiążesz swoją przyszłość właśnie z takim tematem, to jasne jest, że warto dobrze przyjrzeć się ofercie szkoły, wybrać najlepszą i się starać, bo to przynosi wymierne efekty. W momencie, kiedy zastanawiasz się nad takim kierunkiem, bo nie wiesz co masz ze sobą zrobić albo liczysz, że łatwo zdobędziesz technika, to.. Może lepiej się jednak postarać.

Odpowiedz na ten komentarz

daris95 4 miesiące temu

Ja mam podobny skończony kierunek, ale Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Po tej szkole mogę iść za dietetyka (wiadomo jeszcze dokształcić się np. studia) kucharz i kelner. Miałam praktyki zawodowe, m.in na Cyprze, pracowałam w hotelu jako kelnerka i certyfikat mam, już doświadczenie. W technikum są praktyki, więc jakieś doświadczenie będzie. Możesz znaleźć w gastronomii, a nawet na wakacje iść gdzieś do pracy do restauracji, czy do kawiarni. Albo nawet dorabiać się np. na weselach i kelnerować. Gastronomia super. Nie wiem co masz pod tym kierunkiem jak kucharz też fajnie, potem dostać się do pracy. Nie powiem w gastronomii ciężka jest to praca non stop na nogach, ale korzystny zawód ;)

Odpowiedz na ten komentarz

bzybzy1 4 miesiące temu

Oczywiście że jest sens :).Sam po ukończeniu gimnazjum zamierzam iść do technikum na gastronomię.Jest to nawet opłacalny zawód.

Odpowiedz na ten komentarz

M14 bzybzy1 4 miesiące temu

Kiedy konczysz i gdzie masz zamiar isc ? Moze bd w tym samym

Odpowiedz na ten komentarz
Podoba Ci się to pytanie?

Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!