Czy można zakwasić sobie organizm jedząc dużo...

kwaśnych rzeczy?

Odpowiedź

ODPOWIEDZI (1)

chwilę temu

~Anette 7 dni temu

Nie XD
1. Zakwaszenie organizmu nie bierze się od kwaśnych rzeczy, chodzi o odczyn pH, a nie smak. Nie myl takich podstawowych rzeczy.
2. Zdrowego organizmu nie da się zakwasić, choćbyś żarła najgorsze żarcie, bo masz taki magiczny narząd, jakim jest wątroba (+nerki), która odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Tej równowagi nie da się zaburzyć dietą.
3. Równowaga ta może zostać zaburzona w przypadku ciężkiej niewydolności któregoś z organów, nie tylko wspomnianych wyżej. Wtedy dochodzi do choroby zwanej kwasicą, ale kiedy już ona się pojawia, to człowiek ląduje w stanie agonalnym na OIOMie. Kwasica może też pojawić się w zaawansowanych stadiach cukrzycy i alkoholizmu, czyli znowu - nie u zdrowo funkcjonujących ludzi. Poważniejsze naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej kończy się z reguły śmiercią, poprzedzoną śpiączką lub drgawkami.
4. "Zakwaszenie organizmu" w sensie takim, jak się to rozpowszechniło w ostatnich latach, to wierutna bzdura wymyślona przez producentów suplementów, by po raz kolejny wmówić ludziom, że mają z czymś problem, podczas gdy go nie ma. Boli tylko, że ten koszmarny mit powtarzają "dietetycy", którzy zrobili sobie jeden 30-godzinny kurs i myślą, że wiedzą coś o dietetyce i biologii człowieka...

Odpowiedz na ten komentarz
Podoba Ci się to pytanie?

Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!