Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności

Kwas chlebowy - właściwości i zalety stosowania

Moda na zdrowy styl życia sprawiła, że ludzie zaczęli przypominać sobie o starych sposobach na zdrowie. Niegdyś jednym z napojów, który wzmacniał naszą kondycję, był kwas chlebowy. Dzisiaj wraca do łask i doskonale gasi pragnienie Polaków.

Kwas chlebowy - jak smakuje?


Kwas chlebowy ma dość charakterystyczny smak. Produkowany jest w trakcie fermentacji chleba żytniego albo razowego. Dodaje się do niego cukier lub owoce, a jego kolor przypomina nieco bursztyn. Dobry kwas chlebowy powinien mieć właśnie barwę brązowo-bursztynową.


W smaku kwas chlebowy jest jednocześnie słodko-gorzko-kwaśny. Posiada również nietypowy zapach, bo można go porównać do aromatu skórki świeżego chleba. Z tego też powodu nie każdy jest fanem kwasu chlebowego.


Historia kwasu chlebowego


Kwas chlebowy ma długą tradycję. Znany był przez Słowian już od wielu wieków i to nie tylko w Polsce. W jego smaku rozkochali się również Rosjanie, Białorusini i Ukraińcy. Niegdyś produkowany był jedynie przez zakonników, którzy niechętnie zdradzali jego recepturę. Z czasem stał się niezwykle popularny w każdym kręgu. Znany był z tego, że dobrze gasił pragnienie i nawadniał. Niestety jakiś czas temu został zastąpiony przez słodzone, kolorowe napoje, od których na szczęście powoli odchodzimy.


Skład kwasu chlebowego


Kwas chlebowy ma bogaty skład w witaminy i składniki mineralne. Najwięcej zawiera witamin z grupy B, które pochodzą z ekstraktu słodowego. Warto podkreślić, że kwas chlebowy ma również witaminę E zwaną witaminą młodości. Nie brakuje w nim także witaminy C, która z pewnością przyda się osobom z obniżoną odpornością.


W składzie kwasu chlebowego znajdziemy też enzymy i bakterie kwasu mlekowego. Te regulują natomiast pracę jelit. Kwas chlebowy może być więc niezwykle pomocny, kiedy mikroflora jelit jest z jakiegoś powodu zaburzona.


Zastosowanie kwasu chlebowego


Jak już wspomnieliśmy, kwas chlebowy bardzo dobrze nawadnia i zaspokaja pragnienie. Z tego powodu warto pić go latem, gdy organizm potrzebuje dużej ilości płynów. Dodatkowo kwas chlebowy ma też swoje właściwości zdrowotne. Wzmacnia naszą odporność, poprawiając jego ogólną kondycję. Wiadomo też, że dobrze wpływa na przemianę materii i reguluje trawienie poprzez odbudowywanie naturalnej mikroflory jelit. Specjaliści twierdzą, że kwas chlebowy minimalizuje dolegliwości licznych schorzeń w tym bóle migrenowe i bóle stawowe. Wspomaga walkę z cukrzycą i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.


Kwas chlebowy można samemu wytworzyć, jednak wymaga to czasu. Na szczęście coraz częściej można go dostać w większości sklepów spożywczych.