Przyprawy

Autor testu: kasiakasiak

Sprawdź swoją wiedzę na temat z przypraw!


1.    Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:

wynik




Komentarze (1)

JennyKatowice 2012-07-21 13:29:29

Bardzo dobrze znasz przyprawy świata!!! Gratulacje!!!

Zaloguj się aby dodawać komentarze



Inne testy


Czy czekasz na księcia z bajki?

Czekasz na tego jedynego? Sprawdź!

Co wiesz na temat Camp Rock ?

Zobacz co wiesz na temat Camp Rock.......

Czy kochasz swojego przyjaciela?

Do tej pory byliście kumplami. I wszystko było ok. Ale Twoje uczucia ostatnio się zmieniły…Czy to już MIŁOŚĆ?

Czy masz branie u płci przeciwnej ? ;D

Test sprawdza czy Twoja atrakcyjność i urok osobisty jest ceniony dla płci odmiennej ;D

jaki/a jesteś ?

ten test powie ci jaki/a jestes nad czym morzesz popracowac :)

Czy jesteś na czasie z muzyką?

Odpowiedz na kilka pytań dotyczących artystów i ich piosenek. Sprawdź, czy jesteś na czasie! :)

Czy on jest w Tobie zakochany?

Chcesz wiedzieć czy on jest w Tobie zakochany?? Rozwiąż ten test!

Co jest w Tobie sexy?

Co jest w Tobie sexy? Sprawdź ;)

Czy jest ci potrzebny portal ,,dojrzewamy.pl"?

Co sądzisz o tym portalu, jest dla ciebie neutralny, a może nie potrafisz bez niego życ lub nie masz co tracić tutaj czasu.

Jak dobrze znasz chłopaków? :)

Sprawdź :) Co wiesz o chłopakach?

Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!
1. Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:
- kardamon
- kozieradka
2. Jasnożółty proszek z kłącza azjatyckiej rośliny. Dodaje się ją do curry (potrawy i mieszanki przypraw) oraz do pikli:
- anyż gwiazdkowaty
- kurkuma
3. Rośnie dziko ale jest też uprawiana w rejonie śródziemnomorskim.Jej wyrazistych w smaku liści uż:ywa się do sałatek, nasiona zaś do marynat do mięs i oczywiście do produkcji musztardy:
- gorczyca
- pieprz
4. Aromatyczna,suszona kora drzewa pochodzącego z Sri Lanki (daw. Cejlon).Używa się jej do wypieków oraz deserów, a także do przyprawia orientalnych potraw z ryżu,mięs i ryb:
- cynamon
- kurkuma
5. Żółcień bylina z rodziny imbirowatych, a właściwie korzennik lekarski-jagoda z drzewa rosnącego niegdyś na Karaibach.Dodaje się je w całości lub mielone do zup,mięs i marynat:
- liść laurowy
- ziele angielskie
6. Przyprawa pochodząca z Indii ,popularna i szczodrze dodawana do naszych dań.Czarny to owoc suszony na Słońcu.Gdy usunie się z nich zewnętrzną okrywę , uzyskuje się łagodniejszy-biały.Z kolei dzięki konserwacji świeżych owoców w słonej lub octowej zalewie
- pieprz
- chili
7. Intensywnie pachnąca przyprawa z Azji, wzbogaca smak pasztetów,sosów,dań duszonych i pierników:
- gałka muszkatułowa
- pieprz brązowy
8. Nazywany jest badianem i jest nasionkiem drzewa pochodzącego z Chin.W kuchni orientalnej używany jest do mięs,sałatek,mieszanek przyprawowych,u nas sprawdza się jako dodatek do deserów i marynat:
- anyż gwiazdkowaty
- szafranka
9. Małe piekielnie ostre papryczki z Ameryki Południowej. Sproszkowane strączki dodaje się do sosów,dipów,mięs i ryb:
- pieprz zielony
- Chili