Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies

Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności

Przyprawy

Autor testu: kasiakasiak

Sprawdź swoją wiedzę na temat z przypraw!


1.    Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:

wynik




Komentarze (2)

hetnanajuz 2 miesięcy temu

ktoś coś lodzik?

JennyKatowice 2012-07-21 13:29:29

Bardzo dobrze znasz przyprawy świata!!! Gratulacje!!!

Zaloguj się aby dodawać komentarze



Inne testy


Jak dobrze znasz Zmierzch?

Dowiedz się, czy uważnie przeczytałeś sagę Zmierzch.

Test na szowinizm

Rozwiąż test i sprawdź czy Twój mężczyzna jest szowinistą.

O mnie :D

no po prostu, test o mnie :D ZAPRASZAM

Jaki zwierzak do ciebie pasuje?

....................................

Czy on chce się z Toba umówić?

Przekonaj się :)) Rozwiąż test xdd

Czy jesteś alkocholikiem?

W tym teście sprawdzisz jakie masz podejście co do alkoholu.

Czy umiesz się całować?

Wydaje Ci się, że sztukę pocałunków opanowałaś/eś do perfekcji? Może lepiej to sprawdzić?

Kto napisał tę książkę?

Odpowiedz, kto napisał daną książkę.

Znasz się na ludzich?

Sprawdź, czy potrafisz odgadnąć intencje innych!

Czym jest dla Ciebie deszcz?

Czym jest dla Ciebie deszcz? Utrapieniem czy ukojeniem?


Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!
1. Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:
- kardamon
- kozieradka
2. Jasnożółty proszek z kłącza azjatyckiej rośliny. Dodaje się ją do curry (potrawy i mieszanki przypraw) oraz do pikli:
- anyż gwiazdkowaty
- kurkuma
3. Rośnie dziko ale jest też uprawiana w rejonie śródziemnomorskim.Jej wyrazistych w smaku liści uż:ywa się do sałatek, nasiona zaś do marynat do mięs i oczywiście do produkcji musztardy:
- gorczyca
- pieprz
4. Aromatyczna,suszona kora drzewa pochodzącego z Sri Lanki (daw. Cejlon).Używa się jej do wypieków oraz deserów, a także do przyprawia orientalnych potraw z ryżu,mięs i ryb:
- cynamon
- kurkuma
5. Żółcień bylina z rodziny imbirowatych, a właściwie korzennik lekarski-jagoda z drzewa rosnącego niegdyś na Karaibach.Dodaje się je w całości lub mielone do zup,mięs i marynat:
- liść laurowy
- ziele angielskie
6. Przyprawa pochodząca z Indii ,popularna i szczodrze dodawana do naszych dań.Czarny to owoc suszony na Słońcu.Gdy usunie się z nich zewnętrzną okrywę , uzyskuje się łagodniejszy-biały.Z kolei dzięki konserwacji świeżych owoców w słonej lub octowej zalewie
- pieprz
- chili
7. Intensywnie pachnąca przyprawa z Azji, wzbogaca smak pasztetów,sosów,dań duszonych i pierników:
- gałka muszkatułowa
- pieprz brązowy
8. Nazywany jest badianem i jest nasionkiem drzewa pochodzącego z Chin.W kuchni orientalnej używany jest do mięs,sałatek,mieszanek przyprawowych,u nas sprawdza się jako dodatek do deserów i marynat:
- anyż gwiazdkowaty
- szafranka
9. Małe piekielnie ostre papryczki z Ameryki Południowej. Sproszkowane strączki dodaje się do sosów,dipów,mięs i ryb:
- pieprz zielony
- Chili