Przyprawy

Autor testu: kasiakasiak

Sprawdź swoją wiedzę na temat z przypraw!


1.    Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:

wynik




Komentarze (1)

JennyKatowice 2012-07-21 13:29:29

Bardzo dobrze znasz przyprawy świata!!! Gratulacje!!!

Zaloguj się aby dodawać komentarze



Inne testy


Czy jesteś złośliwy?

Ironia, niewybredne żarty... Sprawdź, czy złośliwość to Twoja cecha!

Czy jesteś w typie Justina Biebera?

Przekonaj się, czy miałabyś szansę u Justina!

Czy jesteś zaborcza?

Chcesz mieć go tylko dla siebie? Jesteś samolubna? TEST .

Jaki kolor do ciebie pasuje???

Okaże się czy na pewno twój ulubiony kolor jest ci pisany... ;D życzę powodzenia ;P

co wiesz o hilary duff

sprawdź się co wiesz o niej

Jaką jesteś dziewczyną/chłopakiem??

Sprawdź czy jesteś dobrym partnerem/partnerką?? Zapraszam do rozwiązania testu :>

Dr House

Jak dobrze znasz serial Doktor House.

Czy znasz wiadomości ze świata?

Sprawdź czy jesteś na czasie .

Pustynie Świata

Zobacz jak czujesz się ze znajomości pustyń świata. Czy aby wszystko na ten temat wiesz??? Rozwiąż ten test a się dowiesz!!!

Szukasz porady? Napisz!

Nie trzeba się logować!
1. Zielone,białe i czarne strączki zawierają mnóstwo małych , intensywnych w smaku ziarenek.Przyprawia się nimi potrawy z ryżu oraz napoje np.kawę:
- kardamon
- kozieradka
2. Jasnożółty proszek z kłącza azjatyckiej rośliny. Dodaje się ją do curry (potrawy i mieszanki przypraw) oraz do pikli:
- anyż gwiazdkowaty
- kurkuma
3. Rośnie dziko ale jest też uprawiana w rejonie śródziemnomorskim.Jej wyrazistych w smaku liści uż:ywa się do sałatek, nasiona zaś do marynat do mięs i oczywiście do produkcji musztardy:
- gorczyca
- pieprz
4. Aromatyczna,suszona kora drzewa pochodzącego z Sri Lanki (daw. Cejlon).Używa się jej do wypieków oraz deserów, a także do przyprawia orientalnych potraw z ryżu,mięs i ryb:
- cynamon
- kurkuma
5. Żółcień bylina z rodziny imbirowatych, a właściwie korzennik lekarski-jagoda z drzewa rosnącego niegdyś na Karaibach.Dodaje się je w całości lub mielone do zup,mięs i marynat:
- liść laurowy
- ziele angielskie
6. Przyprawa pochodząca z Indii ,popularna i szczodrze dodawana do naszych dań.Czarny to owoc suszony na Słońcu.Gdy usunie się z nich zewnętrzną okrywę , uzyskuje się łagodniejszy-biały.Z kolei dzięki konserwacji świeżych owoców w słonej lub octowej zalewie
- pieprz
- chili
7. Intensywnie pachnąca przyprawa z Azji, wzbogaca smak pasztetów,sosów,dań duszonych i pierników:
- gałka muszkatułowa
- pieprz brązowy
8. Nazywany jest badianem i jest nasionkiem drzewa pochodzącego z Chin.W kuchni orientalnej używany jest do mięs,sałatek,mieszanek przyprawowych,u nas sprawdza się jako dodatek do deserów i marynat:
- anyż gwiazdkowaty
- szafranka
9. Małe piekielnie ostre papryczki z Ameryki Południowej. Sproszkowane strączki dodaje się do sosów,dipów,mięs i ryb:
- pieprz zielony
- Chili